جمعيت آرتميا اورمو گولو تقريبا به صفر رسيده است
جمعيت آرتميا اورمو گولو تقريبا به صفر رسيده است
وي با اشاره به اين كه ورودي آب درياچه اورميه هم اكنون صفر است، افزود: در خصوص مديريت زيست بومي درياچه اورميه در سطح ملي تصميمات خوبي گرفته شده و ستاد اجرايي آن در سطح ملي تشكيل شده و حق آبه درياچه اورميه 1/3 ميليارد مترمكعب در سال تعيين شده است كه سه استان آزربايجان غربي،آزربايجان شرقي و كردستان موظف به تامين اين حقآبه شدهاند. از سوي ديگر موضوع انتقال بين حوضهاي نيز در حال پيگيري است كه در اين خصوص گزينههاي مختلفي مطرح شده است.
مدير كل محيط زيست آزربايجان غربي با اشاره به اين كه باروري ابرها نيز از ديگر تصميمات اتخاذ شده در اين زمينه است، افزود: در عين حال مطلع شديم كه رييسجمهوري دستور انتقال 2 ميليارد مترمكعب آب را به اين حوضه صادر كرده است كه با توجه به حقآبه تعيين شده در اين خصوص پيشبيني ميكنيم وضعيت درياچه اورميه بهبود يابد.
وي با اشاره به اين كه مجموعه اقدامات انجام شده مثبت بوده است، گفت: اگر شرايط جوي به حالت عادي باز گردد قطعا وضعيت درياچه اورميه بهتر از سالهاي 81 و 82 خواهد شد.
مدير كل محيط زيست آزربايجان غربي مهمترين مشكل درياچه اورميه كاهش نزولات آسماني، استفاده بي رويه از آبهاي زيرزميني و ورودي صفر آب از رودخانههاي حوضه آبخيز درياچه اورميه عنوان كرد و گفت: كاهش نزولات آسماني موجب افزايش فشار بر آبهاي زيرزميني شده و همين امر موجب شده با تخليه آبهاي زيرزميني، آب شور جايگزين آن شود.
وي با اشاره به اين كه هم اكنون 21 رودخانه با 39 مسيل وارد درياچه اورميه ميشوند گفت: در حال حاضر بر روي تمامي اين رودخانههاي منتهي به اين درياچه يا سد احداث شده و يا در دست احداث است.
مدير كل محيط زيست آزربايجان غربي تاكيد كرد: يكي از مشكلات عمده بهرهبرداري از سدهاي احداث شده بر روي درياچه اورميه است كه پيشبيني ميشود 4 ميليارد متر مكعب آب از اين سدها براي كشاورزي و ساير مصارف طي سالهاي آينده بهرهبرداري شود كه اين امر فشار مضاعفي را بر درياچه اورميه وارد ميكند.
وي در خصوص تاثير ميانگذر درياچه اورميه بر خشك شدن آن گفت: به اعتقاد بنده احداث اين ميانگذر هيچ گونه تاثيري بر خشك شدن درياچه اورميه نداشته و تنها چرخه آب را بر هم زده و اين امر موجب شده است رسوبات در بخش جنوبي درياچه اورميه انباشته شود.
مدير كل محيط زيست آزربايجان غربي به افت شديد جمعيت آرتميا در درياچه اورميه اشاره كرد و گفت: بررسيهاي صورت گرفته نشان ميدهد ميزان آرتميا در درياچه اورميه به شدت كاهش يافته و تقريبا به صفر رسيده است، اما سيست آن تا 50 سال باقي ميماند كه اميد داريم با آبدار شدن مجدد درياچه اورميه شاهد حضور آرتميا به عنوان مهمترين موجود اين درياچه باشيم.
ايسنا
بؤلوم : خبر یازار : elman 0 باخیش
د ژ اقوام مانايي در تپه تاريخي قالايچي اورميه
بؤلوم : تاريخ-كولتور یازار : elman 0 باخیش
محافظت از چشم در هنگام كار با كامپيوتر
محافظت از چشم در هنگام كار با كامپيوتر
اگر شما هم مثل من بيش از ۱۵ ساعت در روز با كامپيوتر كار ميكنيد حتما
يا عينكي شده ايد يا چشمانتان ضعيفتر شده(اگر هم كمتر كار ميكنيد باز هم
اين پست برايتان مفيد خواهد بود). دليلش هم واضح است. اينكه پيوسته به صفحه
اي كه از خود اشعه هايي توليد ميكنه زل ميزنيم و رفلكس هاي چشم ما يعني
همان پلك زدن هاي ما كاهش مي يابد.اين مسئله به سندروم بينايي كامپيوتر(Computer Vision Syndrome (CVS))معروف است. اما سوال اين است كه چطور از چشمان خود مراقبت كنيم؟
راهكاري كه در اينجا معرفي ميشود استفاده از برنامه اي به نام محافظ چشم eye defender
است. اين برنامه بعد از گذشت مدت زمان مشخصي چند دقيقه صفحه نمايش را قفل
ميكند تا من و شما يادمان نرود كه كمي به چشمانمان استراحت دهيم. از
امكاناتي كه اين برنامه ارائه ميدهد ميتوان به اين موارد اشاره كرد:
- رايگان هست
- زمان بين هر استراحت و مدت هر استراحت قابل تنظيم هست
- برنامه قادر است زمانهايي كه شما از كامپيوتر استفاده نميكنيد را شناسايي كرده و با شروع استفاده از آن، تايمرش را ريست ميكند.
- امكان نمايش تمرينات تصويري براي جلوگيري از ضعيف شدن چشم
- در صورتي هم كه دوست نداشته باشيد در هر لحظه ميتوانيد زمان استراحت را كنسل كنيد و به كارتان بپردازيد
من شخصا سعي ميكنم زماني كه بايد چشمانم استراحت كند يا از پنجره به
نمايي دور دست نگاه كنم يا چشمانم را ببندم. اميدوارم اين برنامه به كار
شما هم بيايد.
سايت سازنده
دريافت برنامه از لينك كمكي(حجم برنامه ۱۸۰ كيلوبايت)
بؤلوم : یازار : elman 0 باخیش
اونودوروق بيز نه لري - unuduruq biz nələri
هردن اولور بير كيتاب،
آليب قويورام ائوه.
بير ايل،
ايكي ايل اؤتور
كيتاب، كيتاب ايچينده،
اونودولور هر نه سه -
اوخونولمور.
گؤزه گيرير گزيش
قيزلار،
ورديش،
هر ايش…
كيتاب آياق توتور قاچير
گؤزه دَيمير.
ائله كي اليم هر يئردن اوزولور،
دوستلارين دا لاغي بهانه اولور.
كيتابا اوز توتورام،-
اوخويورام.
تعريفه گلمهين هر بير سطيرين
اوخودوقجا اوتانيرام.
دئييرم زاماني ائتميشم هدر،
كيتاب نئجه دؤزوب-
اودلانماييب ايندييه قدر…
unuduruq biz nələri
:: şəhram qolkar
hərdən olur bir kitab,
alıb qoyuram evə.
bir il,
iki il otur
kitab, kitab içində,
unudulur hər nəsə-
oxunulmur.
gözə girir gəziş
qızlar,
vərdiş,
hər iş...
kitab ayaq tutur qaçir
gözə dəymir.
elə ki əlim hər yerdən üzülür,
dostların da lağı bəhanə olur.
kitaba öz tuturam,-
oxuyuram.
tərifə gəlməyən hər bir sətirini
oxuduqca utanıram.
deyirəm zamanı etmişəm hədər,
kitab necə dözüb-
odlanmayib indiyə qədər...
بؤلوم : یازار : elman 0 باخیش
يعقوب ظروفچي نين آيريليق آلبومو
يعقوب ظروفچي نين آيريليق آلبومو
yəqub zurufçu nun Ayrılıq albomu
2- بو قالا داشلي قالا bu qala daşlı qala
6- قوناقلار هاميسي گلدي احواليميز يامان دوزلدي
qonaqlar hamısı gəldi əhvalımız yaman düzəldi
7- سنسز sənsiz
8- سئوگيلي جانان sevgili canan
10 - سيزه سلام گتيرميشم sizə salam gətirmişəm
12- آيريليق ayrılıq
بؤلوم : یازار : elman 0 باخیش
آثار زبان توركي در زبان سرخ پوستان امريكا
آثار زبان توركي در زبان سرخ پوستان امريكا
بؤلوم : یازار : elman 0 باخیش
كاظم خان قطره اي از درياي غيرت مردم اورميه
كاظيم خان در سال 1246 هجري شمسي در روستاي قوشچي از توابع محال انزل اورميه ديده به جهان گشود. دوره جواني او مقارن با عمده ترين تحولات اجتماعي جامعه ايران يعني نهضت مشروطيت بود و از جهت بين المللي رقابت هاي امپراطوريها زمينه جنگ جهاني اول را فراهم ساخت. اهالي انزل كه در سطح وسيع به جهت كارگري به قفقاز و عثماني مي رفتند در بازگشت جوياي حال وقايع بودند كه در دول همجوار مي گذشت. به تبع رقابتهاي فوق آذربايجان غربي به خصوص منطقه انزل به عرصه تاخت وتاز سربازان روس و دولت هاي بيگانه تبديل شده بود و در اين ميان منطقه انزل به لحاظ بافت خاص اجتماعي و گردنه قوشچي مورد توجه بيگانگان بود و در مبارزه ميان آنان آنچه غارت مي شد اهالي انزل بود و آنچه كه از آن نشاني نبود حاكميت دولت مركزي ايران بود و مردم از نعمت امنيت بي نصيب بودند.
" كاظم خان" با شجاعت كه پشتوانه درايت وي در امور بود با قطع اميد از حكومت مركزي خود به ساماندهي اهالي غيور منطقه جهت مقابله با اجانب پرداخته و در راه حفظ ناموس ودين مبارزه پيگيري را بنيان نهاد.
كاظم خان در جريان خلع سلاح مردم توسط روس ها از باز پس دادن اسلحه ها خودداري ورزيد و در كوه هاي اطراف پنهان گشت.
سال 1296 مصادف بود با تخليه منطقه از نيروهاي نظامي روس اما اينبار متاسفانه نوبت آسوري هاي رانده شده از كشور عثماني بود كه بلاي جان مردم منطقه شدند. در اين تاريخ ده ها هزار نيروي تا دندان مسلح آسوري مشهور به ( جيلوها) مجهز به توپ و مسلسل بعد از كشتار و قتل مردم در اورميه و عسگر آباد به قوشچي يورش مي آورند. كاظم خان با شجاعت و جان نثاري ياران خويش و با مقومت و پايداري سرسختانه تنها توانسته بود حدود نصف مردم قوشچي و قره باغ را از قتل عام آنان برهاند و در جزيره اي كه بعدها به ( كاظم خان داشي) معروف گرديد حفظ نمايد.
سال 1297 ه.ش بخصوص براي اهالي انزل سال مصيبت باري بود. باقيماندگان قتل عام مذكور گرفتار بلاي قحطي و گرسنگي شده بودند و مردم اورميه و انزل شايد بدترين مصيبت تاريخ را در جلوي چشمان خود و با تمام وجود درك مي كردند. در تحت چنين شرايط و اوضاع نابساماني " كاظم خان " با درايت خاص خود از فشار قحطي بر مردم كاست.
اما در همين زمان ها اشرار مسلح وابسته به بيگانه به طور وسيع سازماندهي مي شدند كه يكي از اين جريانات در آذربايجان قضيه ( سيميتكو) بود.
كاظم خان در جنگ هايي كه با نيرو هاي سيميتكو داشت بار ديگر مجبور گرديد كه اهالي را به جزيره كوچك و سنگ كاظم داشي هدايت كند و اينبار اهالي به مدت شش سال در اين جزيره سنگي به مقاومت و اقامت پرداختند و در اين مدت ايثار و فداكاري هايي كه انجام مي شد شايد در طول تاريخ كم نظير باشد. و از سويي ديگر وجود كاظم خان پشتوانه محكم و گرمي براي اهالي منطقه بود.
واين جنگ ها عاقبت با پيروزي قطعي كاظم خان و پاكسازي منطقه از دست اكراد پايان يافت اما اين پايان كار نبود و از سويي ديگر كاظم خان به پيشنهاد كنسول انگليس جواب رد داد و در نهايت اين مرد رشيد در پيكاري نابرابر با نيرو هاي رضاخان و ياغيان منطقه بعد از شش سال درگيري به واسطه انفجار بمب دست ساز خويش در سال 1302 ه.ش در جزيره معروف كاظم داشي جان به جان آفرين تسليم كرد.
منابع:
http://oxtay1.blogfa.com/وبلاگ آلما يولو
ائلمان توران
آثار به جا مانده از محل زندگي كاظم خان واقع در شمال شهر قوشچي
بؤلوم : تاريخ-كولتور یازار : elman 1 باخیش
عسگرآبادي ، روحاني بلندآوازه در وطن خويش غريب
آينانيوز: |
|
http://urmulutaymaz.blogspot.com/
بؤلوم : یازار : elman 0 باخیش