سئودالي اورمو

۹ بهمن ۱۳۸۹

سئودالي اورمو- د. لطيف

اسن  يئلدن   خبر  توتوم  اوروم  احوال و  حاليندان

كي شور اولموش بتون ائللر او  سئوگلي خياليندان

نسيم جننتين  خوشدور  دولور  شربت كيمي  جانا

آخير بال  چشمه لر  نهري  اوجا  داغلار  محاليندان

صفالي  خاطرات  اولموش  مثال  باده دير   عطرين

قلملر  هم  اوره ك سؤيلر   نگؤ ر  وصف  جماليندان

خبرتوتدوم  اسن  يئلدن نشان بولدوم قيزيل گولدن

عجب  شور  ائله ير   بولبول   مئي ناب  وصاليندان

نشاط عشقي سن سورسان او ثبت اولدوخياليمدا

نگؤر مسحور  اولوب  گؤزلر   او  زينتلي   كماليندان

اگر ال  وئرمه يير وصلت كدردير سانكي  بوحسرت

خبرسيز  قالماير  كؤنلوم  سورور هرگون   رواليندان

اوزوملو  باغلارين  بهري  كي  ثروتدير  او  درياچه ن

اسن يئللر و  هم داغلار كي سحر اولدو  جلاليندان

نگؤر   مشهور   عالم  دير   جمالين   بو   گؤزلليكلر

گؤزللرعشوه سي خوشدوركي لطف اولسا مجاليندان

لطيف جوشموش اگرعشقين نگورتوفان ائديركؤنلون

او   سئودالي   وطن   بيلمير  بو   گرداب  وباليندان



بؤلوم : تراختور یازار : elman 0 باخیش

ترك يا آذري كداميك صحيح است؟

۴ بهمن ۱۳۸۹

تورك يا آذري كداميك صحيح است؟

يكي از معضلات فكري و اجتماعي بعضي از جوانان و حتي جامعه دانشگاهي آذربايجان ، ترس و ابا از ترك ناميدن خود است چرا كه در دوران حكومت پهلوي كه آثار آن هنوز هم باقي است ناجوانمردانه ترين ضربه ها بر شخصيت تركان ايران وارد آمد. در طول حكومت 53 ساله رضا خان و فرزند او تركان ايراني از هر نوع توهين و تحقيري در امان نبودن و امروزه هم گويي كلمه ترك كابوسي است كه بر سينه جوانان آذربايجان و جوانان ترك ديگر نقاط كشور سنگيني مي كند . و چنان شد كه جوان تبريزي ، اروميه اي ، زنجاني ، اردبيلي و...  با دو نوع هويت ، تحقير شده تركي و افتخار آميز آذري روبرو شود . تركي صحبت مي كرد ولي خود را آذري مي ناميد . وقتي از او مي پرسيدي ترك هستي يا آذري مي گفت آذري ،وقتي مي پرسيدي آذري يعني چه و منظور از آذري چيست چيزي براي گفت نداشت . ولي وقتي همين آذري پاي از وطن بيرون مي گذاشت ايراني بودن خود را انكار مي كرد و خود را ترك اصيل معرفي مي كرد  آن هم نه از نوع ايراني ؟؟


ترك ستيزي از زمان سقوط حكومت قاجار آغاز شد و  توسط روشنفكران نژاد پرستي چون محمود افشار (بنيانگذار بنياد افشار) و احمد كسروي (كسي كه تئوري زبان آذري را تقديم رضا خان كرد ) به اجرا درآمد كه همگي ار مواجب بگيران حكومت پهلوي بودن. تئوري كسروي بر اين اساس بود ، چون اهالي چهار روستا در اطراف مرند و قره داغ ترك نيستن دليلي شد بر اينكه ساكنان اصلي و بومي آذربايجان ترك نيستند . ولي حتي اهالي آن روستا هم به زبان تاتي و تالشي تكلم مي كردند ولي كسروي با اصرار همه آنها را آذري ناميد . نكته جالب اينجاست كه اگر فرضيه كسروي را به تمام ايران تعميم دهيم به اين نتيجه مي رسيم كه نود درصد ايران ترك هست چون كمتر استاني وجود دارد كه در آن يك روستاي ترك نباشد .


كسروي در رساله 56 صفحه خود كه در زمان رضاخان منتشر كرد . در آن نقل كرد كه از اين زبان غير تركي مردم آذربايجان (آذري) در تاريخ هيچگونه آثار و نشانه هاي ادبي و مكتوب هر چند بسيار اندك ديده و يا شنيده نشده است. بر اين اساس پروژه هاي كوتاه مدت وبلند مدت با هزينه هاي سرسام آور به راه افتاد  و زبان سازي و هويت تراشي براي ايرانيان غير پارس رونق گرفت و دشمني و تبليغات عليه زبانهاي غير پارس بخصوص ترك در اولويت اين برنامه ها بود . نام هاي بومي و تركي شهرها ، روستاها ، رودها و كوههاي آذربايجان با نام هاي ساختگي پارسي عوض گرديد مثل اروميه به رضائيه ، سلماس به شاهپور ، صائين قلعه به شاهيندژ ، قره داغ به ارسباران ، آجي چاي به تلخه رود ، قره چمن ، سياه چمن و مثالهاي بسيار ديگر ...   از آنجا كه برگردانندگان اين نام ها اطلاعات و معلومات درستي از فرهنگ زيباي ترك  نداشتند نمي دانستند در تركي «قره» علاوه بر سياه معني بزرگ و بلند و والامقام را هم مي دهد. مثل قره باغ يعني باغ بزرگ و قره چمن يعني چمن وسيع و قره بولاق يعني چشمه بزرگ ، قره را فقط به مفهوم سياه به كار برند و اسم روستاي قره چمن تبريز را چمن سياه ناميدند و دنيايي را به خود خندانند و ندانستند هيچ جاي دنيا چمن سياه پيدا نمي شود .


بعضي از كسرويستهاي افراطي حتي پا را از ديدگاههاي احمد كسروي نيز فراتر گذاشته اند و به اصطلاح تحميل زبان تركي بر مردم آذربايجان را به مغولان نسبت داده اند( طبق گفته كسرويستها آذري به كساني گفته ميشود كه در اثر تجاوز مغولها به زنان پارس به وجود آمده اند و زبان مادري انها در اصل پارس بوده است) اين افراطيون حتي نمي دانند و يا خود را به ناداني زده اند كه زبان مغولي چيزيست متفاوت از زبان تركي ، و اگر ميخواستند زبان خود را بر مردم ايران و آذربايجان  تحميل كنند چرا زبان مغولي خود را تحميل نكردند و زبان تركي را تحميل كردند از آن گذشته مغولان فقط كنترل آذربايجان را در دست نداشتند بلكه از چين تا عراق در دست آنها بود و اگر در پي تحميل زبان تركي بودن چرا هموطنان پارس ما راترك نكردند !!! 


و با همه اين حرفها اين در حالي است كه تركان هميشه در طول تاريخ به رشد و گسترش زبان پارسي كمك كرده اند و در هيچ كجا نميتوان مدركي را پيدا كرد كه تركان بر عليه و براي از بين بردن اين زبان كاري انجام دادند . زبان تركي زبانيست زيبا  با قدمت هفت هزار ساله  و سومين زبان زنده و با قاعده دنيا (به نقل از مجله پيام يونسكو) و حق رسمي و سرتاسري شدن در ايران به عنوان دومين زبان رسمي كشور در كنار زبان پارسي دارد .


منبع قسمتي از مقاله : زبان تركي و موقيعيت كنوني و گذشته آن در ايران     نوشته : حسن راشدي

منبع:

وبلاگ آذربايجان وار اولسون

اونايي كه دنبال يه نژاد ساختگي هستن كه به ملت آذربايجان نسبت بدن بدونن اين ملت خودشو تورك آذربايجاني ميدونه و بهتر از شما ميدونه كي هستن و از كجا اومدن



بؤلوم : تراختور یازار : elman 1 باخیش

اورمو

۴ بهمن ۱۳۸۹

اورمو

اي آغالار گلين سيزه سويله ييم   

اوچ يوز آتميش پارا كندي اورمونون

هر اؤلكه ده شهرتي وار بحثي وار 

  گؤزل هنرلري فندي اورمونون

 

بكشلو- برادوست – زيوه ماحالي 

 نازلي چاي – باراندوز – روضه صفالي

شور دنيزي خسته لره شفالي

گزمك اوچون واردي بندي اورمونون

 

چول تره سي اوغلان اوتو قازياغي

صفالي دير بوستانچي نين چارداغي

سوت قاتيغي بال خاماسي قايماغي

شهرتي وار بيرده قندي اورمونون

 

سليمان اورمويا بير دم قيش گلير

بير دم يئللر اسير قار ياغيش گلير

باشين قار آلاندا ايلي خوش گلير 

اطرافيندا داغ كمندي اورمونون

                                                              

سليمان هاشم زاده



بؤلوم : تراختور یازار : elman 0 باخیش

DUVAR RƏSİMLƏRİ - TƏBRİZ

۴ بهمن ۱۳۸۹

DUVAR RƏSİMLƏRİ - TƏBRİZ
نقاشيهاي ديواري - تبريز

نقاشيهاي ديواري در شهر تبريز

نقاشيهاي ديواري در شهر تبريز


بؤلوم : تراختور یازار : elman 2 باخیش

! TANRIYA DEDİM - به خدا گفتم!

۴ بهمن ۱۳۸۹

TANRIYA GƏL DÜNYANI BÖLƏK GÖY MƏNİM BULUDLARI SƏNİN,DƏNİZ MƏNİM DALĞASI SƏNİN,GÜNƏŞ SƏNİN...,DEDİM!
TANRI GÜLÜB DEDİ:SƏN İNSAN OL,BÜTÜN DÜNYA SƏNİN.....MƏNDƏ SƏNİN
به خدا گفتم : « بيا جهان را قسمت كنيم آسمون واسه من ابراش مال تو دريا مال من موجش مال تو ماه مال من خورشيد مال تو ... » خدا خنديد و گفت : « تو انسان باش ، همه دنيا مال تو ...من هم مال تو


بؤلوم : تراختور یازار : elman 0 باخیش

1 | 2 |

 

بلاگا گؤره


    سلام
    عزيز گؤروشجو لر بلوقوما خوش گليبسينيز
    بو بلوقدا گؤزل آذربايجانيميزا گؤره يازيلار - شكيللر و.. اولاجاقدير
    هدفيميز ديليميزي قوروماق و آذربايجانا وفالي بير اؤولاد اولماقدير
    يوروملارينيزي گؤزله ييرم


سایغاج